Petak, 30 Septembra

Tužilaštvo ZDK traži pritvor za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, će do kraja dana podnijeti Kantonalnom sudu u Zenici, prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim licima, inicijala K.F., D.V., B.K.A, H.B., M.A. i O.Z., te prijedlog za određivanja mjera zabrane za lica inicijala K.A., O.M., M.E. i K.A.,  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela Organizovani kriminal iz čl. 342. st. 2. i 3. KZFBiH u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi stava 1. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. stav 1. KZ F BiH, Oštećenje povjerilaca iz člana 246. KZ FBiH.

Osumnjičenima se, stavlja na teret da su u vremenskom periodu od početka 2017. godine do 21.12.2020. godine, poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ d.d. Zenica u vrijednosti Autobuske stanice, te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenica u vlasništvo Grada  i s ciljem prouzrokovanja stečaja nad Društvom, te istovremeno s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine kao najvećeg povjerioca Društva, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku.

Razlozi zbog kojih će biti stavljen prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene, su postojanje opravdanog straha da će osumnjičeni boravkom na slobodi uticati na svjedoke i druge saizvršitelje /pritvorski razlog iz člana 146. stav. 1 tačka b)/, postojanje opravdanog straha da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka c) ZKP F BiH/,  u odnosu na osumnjičene inicijala K.F. i B.K.A. prijedlog će biti podnesen i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva  /pritvorski razlog iz člana 146. stav. 1 tačka a) /,  a u odnosu na osumnjičenog inicijala K.F. prijedlog će biti podnesen i  zbog vanrednih okolnosti, s obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško, s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, ako bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka d.) ZKP F BiH/. 

O prijedlogu za pritvor odlučit će sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici.

Izvor: Tužilaštvo ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.