Petak, 30 Septembra

U Austriji će vakcinacija biti obavezna

Austrijski parlamentarci su danas odlučili da vakcinacija punoljetnih građana protiv koronavirusa bude obavezna. Ovako je odlučeno nakon višesatne rasprave zakonodavaca.

Austrija je prva evropska država u kojoj će vakcinacija protiv koronavirusa biti obavezna, a vakcinacija će biti obavezna od sljedećeg mjeseca. Bit će izuzete samo trudnice i oni koji se ne mogu vakcinisati iz drugih zdravstvenih razloga.

Ranije je navedeno da će oni koji ne budu vakcinisani biti sankcionisani u iznosu od 600 do 3.600 eura.

Vlast je odlučila i da finansijski podstiče na vakcinaciju, a za tu namjenu bit će potrošeno čak milijardu dolara. Opoziciona Socijaldemokratska partija (SPO) je u decembru prošle godine predlagala da se svakoj vakcinisanoj osobi da vaučer od 500 eura. Ovakav model podsticaja će biti primijenjen, ali uz manje korekcije, piše online izdanje lista Kurier.

Model podrazumijeva organizovanje lutrije kojom će se odabirati dobitnici ovog podsticaja. Oni koji budu izvučeni dobijat će vaučer u navedenom iznosu.

Stvaranje kolektivnog imuniteta obaveznom vakcinacijom podrazumijeva tri faze. Prva je sama vakcinacija koja bi trajala do sredine marta. Potom slijedi pregled nevakcinisanih, a posljednja je izricanje opomena nevakcinisanim, a potom i sankcionisanje.

Austrijski ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein je ranije ukazao da su većina stručnjaka saglasni da će uoči sljedeće jeseni biti potrebna visoka stopa kolektivnog imuniteta. Smatra da se to može postići obaveznom vakcinacijom.

Osim Austrije, postoji mogućnost da i u Njemačkoj vakcinacija bude obavezna, kao i u pojedinim drugim državama.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.