Nedjelja, 28 Maja

U BiH registrovano 286 novih slučajeva korona virusa, devet preminulih

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.287 uzoraka, od kojih je 209 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama osim u Bosansko-podrinjskom. U entitetu RS registrovano je 77 novih slučajeva, što čini ukupno 286 novozaraženih u BiH.

U Federaciji BiH do sada je testiran 123.231 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 12.931 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavio 9.341 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 416 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.227 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je osam smrtnih ishoda. Preminulo je pet muškaraca i to dva muškarca iz Tuzle, i po jedan iz Bugojna, Kalesije i Mostara, kao i tri žene od kojih su dvije iz Livna i jedna iz Živinica. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 363, od čega je 238 osoba muškog i 125 osoba ženskog spola.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici Foča i Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 470 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 77 osoba u Republici Srpskoj.

Radi se o 36 muških i 41 ženskoj osobi, od kojih su 13 mlađe, 51 srednje i 13 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 20 osoba je iz Banjaluke, osam iz Istočnog Novog Sarajeva, po pet iz Foče, Istočne Ilidže i Prijedora, po četiri iz Gradiške i Čelinca, po tri iz Pala i Laktaša, po dvije iz Doboja, Mrkonjić Grada i Srpca i po jedna iz Zvornika, Dervente, Šamca, Prnjavora, Ribnika, Bratunca, Kneževa, Kostajnice, Kotor Varoša, Oštre Luke, Sokoca, Ugljevika, Šekovića i Šipova.
U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.