Utorak, 6 Juna

U BiH su stigli brzi antigen testovi za kućnu upotrebu

U apotekama širom BiH su se konačno pojavili brzi antigen testovi za kućnu upotrebu, a osim što su poprilično jeftini – veoma su jednostavni za korištenje. Ekipa portala Klix.ba je u većini apoteka pronašla brzi test te donose korisne informacije za sve koji ih žele kupiti.

Cijene ovih testova kreću se od 7 do 8 KM, a mogu se pronaći u apotekama širom Bosne i Hercegovine. Ekipa portala Klix.ba istražila je i gdje su sve dostupni, a spisak je poprilično dug. U Sarajevu u većini apoteka košta 7,90 KM, a test možete pronaći i u Tuzli i Mostaru gdje ima istu cijenu.

Najniža cijena testa je u Istočnom Sarajevu, gdje košta 7,55 KM, odmah za njim slijedi Bijeljina, gdje ga možete kupiti za 7,60 KM.

U Zenici, apoteke ovaj test nude za 8 KM, a u Banjoj Luci ga možete kupiti za 7,50 KM.

U apoteci Pharmacia u Zenici brzi antigenski test dostupan je od prošle sedmice, a iz ove Apoteke su nam kazali da su za sada zadovoljni njegovom potražnjom.

– Prednost ovog antigenskog testa jeste njegova dostupnost, kao i cijena koja je niža u odnosu na ostale antigenske testove. Također, ovaj test je jednostavan za upotrebu te ga svako može odraditi sam kod kuće te otkloniti sumnje na zarazu koronavirusom – kazali su, dodajući da ukoliko je rezultat testa pozitivan osoba se treba javiti ljekaru.

Također, iz apoteke su za portal Klix.ba kazali da za sada testova imaju u dovoljnim količinama, ali i da očekuju povećanje potražnje.

Samostalno testiranje za 15-30 minuta

Paket testa na antigen virusa SARS-CoV-2 sadrži: upute za korištenje, ekstrakcijski pufer, otopinu za ekstrakciju uzoraka, sterilan bris, testnu karticu te stalak za tubu.

Postupak samotestiranja ima nekoliko koraka, ali je u biti prilično jednostavan. Uputstvo je veoma detaljno napisano na bosanskom jeziku, što olakšava korištenje.

Rezultat trebate očitati kada mjerač dosegne 15-30 minuta.

Kod tumačenja rezultata moguće su tri opcije:

Ako se pojavi jedna linija označena slovom C (kontrolna linija), to znači da nije otkriven antigen virusa te da je rezultat negativan.

Ako se pojavljuju i kontrolna linija (C) i testna linija (označena slovom T), to znači da je otkriven antigen virusa i rezultat je pozitivan.

Postoji i treća opcija kad se kontrolna linija (C) ne pojavljuje – to znači da je test nevažeći. To može biti uzrokovano nepravilnim korištenjem ili nedovoljnom količinom uzorka.

Antigen

Ušteda vremena i novca

Test za samostalnu upotrebu je izuzetno jeftina opcija testiranja. Pored novčane uštede, donosi i uštedu vremena, jer vam je za provjeru jeste li pozitivni na koronavirus ili ne potrebno od 15 do 30 minuta.

Test će vam sigurno poslužiti u raznim situacijama, a dobro ga je imati pri ruci u slučaju da se prehladite ili ste imali kontakt sa nekom zaraženom osobom. Možete ga iskoristiti u bilo koje doba dana i noći, na putovanju ili vikendici, što ga čini veoma korisnim i praktičnim.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.