Utorak, 21 Marta

U Hrvatskoj obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u organizaciji Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske bit će održano nekoliko manifestacija.

Tim povodom održat će se biciklistički maraton Vukovar – Bihać – Srebrenica, koji će početi u nedjelju, 3. jula u 17 sati odavanjem počasti na Ovčari (Vukovar). Dan kasnije, 4. jula u planu je dionica Vukovar – Slavonski Brod (dolazak u Slavonski Brod oko 17 sati), a u utorak, 5. jula,
dionica Slavonski Brod – Jasenovac. U 17 sati planirano je odavanje počasti ubijenim u logoru Jasenovac.

U srijedu, 6. jula preći će se dionica Novska – Bihać. Dolazak u Bihać planiran je oko 17 sati i priključenje sudionicima biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica.

Organizatori navedenog događaja su Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske, Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i Biciklistički klub Sabahudin Duzić Tetak Donji Vakuf (BiH).

Osim toga, u srijedu, 6. jula, održat će se komemorativni skup u maloj vijećnici Hrvatskog sabora u Zagrebu.

Komemorativni skup je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a inicijativu za njegovo održavanje dao je Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske, Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Također, u nedjelju, 10. jula održat će se “Mimohod 8372” ulicama grada Splita nakon kojeg je planiran koncert Ratna rapsodija autora prof. Semira Hasića uz simfonijski orkestar i solisticu na violini Nataliju Stanisavljević, a nastupit će i ženska klapa KUD Salona. Koncert će biti održan ispred zgrade HNK Split.

Organizatori tog događaja su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Splita, Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske ogranaka za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju i KDB Preporod Split. Manifestaciju su financijski i logistički podržali Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split i HNK Split, saopćeno je iz Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske.
Izvor: FENA