Utorak, 6 Juna

U Ilijašu uništeno 2.490 komada zaplijenjenog i predanog oružja

Uništavanje 2.490 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka, pištolja i komada dijelova oružja i prateće opreme organizovano je danas u Željezari Ilijaš.

Ermin Pešto, predsjednik Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH pojasnio je da se akcija uništavanja malog i lakog oružja odvija u saranji sa policijskim tijelima iz BiH, kao i uz podršku međunarodnih partnera, primarno Evropske unije, UNDP-a i Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

– Ukupno ćemo danas uništiti 2.490 komada i dijelova malog i lakog oružja. Od 2016. je ukupno uništeno 25.000 komada malog oružja, kao i dijelova. Danas uništavamo oružje koje su građani dobrovoljno predali, ili je konfeskovano kroz operativni rad naših policijskih agencija – rekao je Pešto napominjući da je zloupotreba vatrenog oružja jedan od najvećih sigurnosnih problema u BiH.

Stoga, još jednom su apelovali na građane da nadležnima pomognu u kontroli ove oblasti, naročito zbog činjenice da se sve veći broj zloupotreba bilježi i u slučajevima porodičnog nasilja.

Izvor: N1