Petak, 27 Januara

U Istočnom Sarajevu održana proba svečanog defilea povodom 9. januara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a danas su u Istočnom Novom Sarajevu (Lukavici) održali probu svečanog defilea, koji će povodom neustavnog “Dana Republike Srpske” biti održan u ponedjeljak, 9. januara.

U defileu učestvuju svi vidovi organizacionih jedinica MUP-a RS-a, koji su predstavili razna materijalno-tehnička sredstva i naoružanje, kao i specijalizovana oklopna vozila, te policijske motore i kvadove, prenosi RTRS.

Iz MUP-a RS-a je saopćeno da su danas ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor policije Siniša Kostrešević obišli Policijsku upravu Istočno Sarajevo, gdje su se sastali sa načelnikom policijske uprave Branimirom Šehovcem i saradnicima.

Karan je rekao da policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje kako bi obilježavanje 9. januara proteklo mirno i sigurno i pozvao građane da prisustvuju svečanom defileu.

Također je istaknuo da je “dan Republike Srpske ustavan i zakonit”, te izrazio uvjerenje “da se obični građani BiH ne protive obilježavanju”, saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Kostrešvić je, između ostalog rekao da je na osiguranju samog svečanog defilea angažovano oko 800 policajaca, te da je u vezi sa tim ostvarena i saradnja sa drugim policijskim agencijama u BiH.