Ponedjeljak, 6 Februara

U Londonu preminuo 12-godišnji dječak kojeg su doktori isključili sa aparata po odluci suda

Dvanaestogodišnji Archie Battersbee preminuo je u subotu u Londonu, nakon što su ga doktori svjesno isključili sa aparata, a koji je, kako prenose svjetski mediji, bio u središtu pravne bitke između njegovih roditelja i doktora.

Porodica dječaka Archieja Battersbeeja, koji je u komi od aprila, nije se uspjela izboriti da sina iz bolnice premjeste u hospicij, ustanovu za palijativnu medicinu prenosi BBC.

Svoje posljednje dane proveo je u Royal London Hospital u Whitechapelu u istočnom Londonu gdje je i preminuo nakon što su ga skinuli s aparata, kako je jučer potvrdila njegova majka.

– Borili smo se do samoga kraja. Jako sam ponosna što sam mu majka – rekla je novinarima okupljenima pred bolnicom i dodala da je preminuo u 12:15 po londonskom vremenu.

Presudu o okončanju Archiejeva života je donio britanski Visoki sud pa je porodica zatražila intervenciju Evropskog suda za ljudska prava.

Tamo su im pak odbili zahtjev s obrazloženjem da to ne spada u njihovu nadležnost. Ovo je bio posljednji korak u pravnoj bici kojim su Archiejevi roditelji pokušali održati sina živim što duže nakon što je više sudija iznijelo mišljenje da se potpora za održavanje na životu treba prekinuti, odnosno da bi im sina trebali isključiti s aparata.

Prije četiri mjeseca, 7. aprila, Archieja je bez svijesti pronašla njegova majka Hollie Dance u njihovu domu u Essexu. Hollie je tada rekla da je njen sin učestvovao u jednom od izazova na TikToku poput “blackout (pomračenje)” ili “hold your breath (zadrži dah)”.

Dječak je zadobio katastrofalne povrede mozga i ljekari vjeruju da je vrlo vjerovatno njegovo moždano stablo mrtvo. Archie je odmah stavljen na aparate za održavanje života, što uključuje mehaničku ventilaciju i lijekove.

Presudu je u petak na Višem sudu izrekla sutkinja Theis nakon što je zaključila da nije u Archiejevom najboljem interesu da bude premješten u ustanovu za palijativnu medicinu.

Izvor: Klix.ba