Utorak, 6 Juna

U Parlamentu FBiH usaglašeno ograničenje rasta cijena struje na maksimalnih 20 posto

Na večerašnjoj, vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usaglašen je prijedlog zakona o dopuni zakona o električnoj energiji, koji je jučer usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Na maratonskoj sjednici na kojoj je bilo više replika nego diskusije, za ovaj zakon glasalo je 77 delegata, jedan je bio protiv i jedan uzdržan.

Federalni ministar ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je rekao da je već objašnjeno zašto je bitno da ovo povećanje bude više od 50 posto.

“Ovim ćemo Elektroprivredu dovesti u jedan težak položaj. Ne kažem da je neizvodiv, ali bit će težak”, kazao je Džindić

Podsjećamo Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na jučer održanoj vanrednoj sjednici, usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Suština donesenog zakonskog rješenja je osigurati Vladi Federacije BiH pravni temelj za donošenje interventnih mjera u slučaju poremećaja na tržištu električne energije, odnosno mehanizam kojim može ograničiti rast cijena električne energije te na taj način utjecati i na privredu koja bi teško izdržala teret poskupljenja koja su najavljena iz JP “Elektroprivrede“ BiH.

No, zbog amandmana delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića Dom naroda FBiH usvojio je dugačiji tekst Zakona o električnoj energiji u odnosu na Predstavnički dom.

U tekstu koji je usvojen na Predstavničkom domu stoji da Vlada treba reagovati ukoliko dođe do poskupljenja većeg od 50 posto, međutim, jučer je na Domu naroda usvojen tekst u kojem je ta granica za reagovanje Vlade FBiH pomjerena na 20 posto.

U međuvremenu iz Elektroprivrede BiH su danas poručili da ukoliko dopune zakona koje su usvojene u Domu naroda, uz amandmane zastupnika, u istom tekstu budu odobrene i u Predstavničkom domu, amandmani će biti “u potpunosti neprovodivi i neće voditi rješenju problema zbog pravnih nejasnoća koje sadrže”.

“Provedba dopuna zakona uz uložene amandmane za JP Elektroprivreda BiH znače poslovanje s gubitkom u iznosu od 85 miliona KM u narednoj godini”, poručili su iz Elektroprivrede BiH.

Očekuje se da bi ovaj zakon mogao stupiti na snagu najranije 8. januara 2022. godine.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.