Subota, 25 Marta

U planu izgradnja fabrika vode na Tjentištu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju izvorske vode na Tjentištu, odnosno u planu je izgradnja fabrike flaširane prirodne izvorske vode na području Tjentišta u opštini Foča.

Naime, kako je navedeno u javnom pozivu koji je raspisan 21. marta ove godine, a otvoren je do 20. aprila 2022, planirana je eksploatacija izvorske vode na lokaciji Tjentište, opština Foča, i biće dodijeljena u svrhu izgradnje fabrike za potrebe flaširanja i to u količini od 5,89 litara po sekundi.

“Količine vode izmjerene su od strane podnosioca inicijative, a obaveza ovjere rezervi podzemne vode biće definisana ugovorom o koncesiji. Proizvodnja se može planirati na duži period, s obzirom na veliku izdašnost izvorišta”, stoji u ovom javnom pozivu.

Nadalje se navodi da je procijenjena vrijednost investicije 3.094.076 KM.

“Ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi studiju opravdanosti dodjele koncesije s elementima procjene zaštite životne sredine, izrađenu od strane referentnog domaćeg ili stranog privrednog društva ili drugog pravnog lica”, navodi se u javnom pozivu.

S obzirom na to da je Tjentište dio Nacionalnog parka “Sutjeska”, najstarijeg i najvećeg nacionalnog parka u BiH, postavlja se pitanje da li će izgradnja fabrike u ovom parku uticati na biodiverzitet tog jedinstvenog područja.

Kako su za “Nezavisne novine” rekli u NP “Sutjeska”, lokacija koja je predviđena za izgradnju fabrike za proizvodnju flaširane vode nalazi se izvan obuhvata Nacionalnog parka “Sutjeska”, ali je svejedno neophodno štetan uticaj čovjeka svesti na najmanju moguću mjeru.

“Javna ustanova Nacionalni park ‘Sutjeska’ ima prevashodnu ulogu zaštite i očuvanja prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti. Kako udaljenost lokacije u odnosu na zaštićeno područje nije velika, predlažemo da se u okviru mjera zaštite, što je moguće više, spriječe štetni uticaji čovjeka na ovo područje”, kazala je za “Nezavisne novine” Vinka Krsmanović, viša stručna saradnica za zaštitu i unapređenje flore, faune, zamljišta i voda u NP “Sutjeska”.

Dodala je da rješenje infrastrukture i instalacija, vodovod, kanalizacija, elektro i putna komunikacija, ne obuhvata područje nacionalnog parka i nalazi se izvan granica zaštićenog područja.

“Način i obim korištenja lokaliteta treba da budu takvi da svedu na najmanju moguću mjeru svaki oblik ugrožavanja prirodnog ambijenta. Neophodno je poštovanje svih mjera zaštite u odnosu na neposrednu blizinu zaštićenog područja nacionalnog parka, zbog posebnih prirodnih vrijednosti i svojstava”, navela je Krsmanovićeva.

Područje Tjentišta posebnu popularnost je dobilo kod mlađe populacije zbog “Nektar OK festa”, koji se održava na ovom području. Da li će i na koji način izgradnja fabrike vode uticati na održavanje ovog festivala, za “Nezavisne novine” je prokomentarisao Dubravko Suvara, direktor “OK festa”, koji navodi da se na području kako NP “Sutjeska”, tako i u bilo kojoj drugoj prirodnoj sredini, potrebno držati načela o održivosti.

“To znači da resurs treba staviti u funkciju, ali nikako da resurs ugrozi biodiverzitet ovog nacionalnog parka ili bilo kog drugog prirodnog područja”, rekao je Suvara.