Ponedjeljak, 27 Marta

U Srbiji i Albaniji počela vakcinacija, u BiH, CG i S. Makedoniji krajem mjeseca

Na Zapadnom Balkanu vakcinacija protiv COVID-19 počela je, osim u zemljama koje su članice EU, u Srbiji i u Albaniji, dok se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji početak vakcinacije najavjuje za kraj januara ili februar.

Procentualno najviše vakcinisanih je za sada u Sloveniji, a većina zemalja planira da vakciniše između 50 i 70 posto populacije. Vakcinacija je svuda besplatna i dobrovoljna, javljaju dopisnici Bete.

U Hrvatskoj i Sloveniji, kao i u većini članica EU, vakcinacija je počela 27. decembra.

U Hrvatskoj su, zaključno sa 17. januarom, vakcinisana 46.202 građanina vakcinama proizvođača Pfizer i Moderna, koje su zasad dostupne u toj zemlji.

To je nešto više od jedan posto ukupne populacije, a danas je stiglo još 17.500 doza Pfizerove vakcine.

Prvi su se vakcinisali korisnici domova za starije, zdravstveni radnici koji rade s COVID bolesnicima i zaposleni u hitnoj medicinskoj službi, posebno na potresom pogođenom području Banije.

Hrvatska je dosad naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača. Cilj je da se vakciniše najmanje 70 posto građana, a vlada je pokrenula kampanju čija je glavna poruka „Misli na druge: vakciniši se“.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je nedavno da će ukoliko bude registrovana i vakcina proizvođača AstraZeneka, do ljeta biti vakcinisano 50 posto stanovištva.

U Sloveniji je za gotovo tri sedmice protiv COVID-19 vakcinisano više od 40.000 ljudi, odnosno oko dva posto ukupne populacije.

Rama: EU zapostavila Balkan kada je riječ o nabavci vakcina

Albanija je 11. januara počela vakcinaciju protiv korona virusa sa nešto manje od hiljadu doza koje je dobila kao donaciju od jedne zemlje EU, a premijer Edi Rama, kako je prenijela agencija AFP, javno je zamjerio EU da je zapostavila Zapadni Balkan kada je o nabavci vakcina riječ.

Prema njegovim riječima Albanija je obezbijedila oko 500.000 doza vakcine Pfizer-BioNTech u direktnom kontaktu sa kompanijom, a otvorena su još četiri bilateralna kanala s četiri države.

Kao prioritetne grupe za vakcinaciju određeni su zdravstveni radnici, starije osobe i osobe s višestrukim zdravstvenim problemima.

U Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji početak vakcinacije očekuje se krajem januara ili u februaru.

BiH će biti dostupne sve vakcine koje odobri WHO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je 11. januara da će prve količine vakcina protiv korona virusa u BiH stići krajem ovog mjeseca. Riječ je o malim količinama Pfizer-BioNTech vakcine koje su namijenjene prvo za vakcinisanje zdravstvenih radnika.

Po planu vakcinacije koji su razradila ministarstva zdravlja dva entiteta i distrikta Brčko, prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici, potom stariji od 65 godina, pa osobe sa hroničnim bolestima.

Tegeltija je rekao da je BiH uplatila 12.997.000 dolara za 1.232.000 vakcina, a da je Savjet ministara BiH obezbijedio oko milion eura za transport, skladištenje i dostavu vakcina. Ta količina dovoljna je za vakcinaciju oko 20 posto ukupne populacije BiH.

Od tih 1.232.000 vakcina, za Federaciju BiH je predviđeno 800.000, za RS 400.000 vakcina, Brčko distriktu 32.000 doza.

Prema riječima Tegeltije, BiH je deo sistema COVAX i bit će joj dostupne sve vakcine koje odobri Svjetska zdravstvena organizacija, a dobijat će ih u skladu sa svojom veličinom.

Zvaničnici entiteta Republika Srpska ranije su najavljivali da direktno pregovaraju sa Rusijom o nabavci ruskih vakcina, ali je Tegeltija pojasnio da proces nabavke i uvoza vakcina važi za sve vakcine koje se odobre na svjetskom tržištu i one koje će odobriti Agencija za lijekove BiH.

„Onog trenutka kada to bude učinjeno, sve vakcine koje prođu provjeru, uključujući rusku vakcinu, bit će omogućeno onima koji su zainteresovani da uvoze te vakcine i da ih ponude građanima BiH“, kazao je on. To praktično znači, da entiteti ne mogu samostalno, bez odobrenja Agencije za lijekove BiH, nabavljati vakcine.

Sjeverna Makedonija u februaru dobija prve vakcine

Sjeverna Makedonija u februaru dobija prve doze Pfizer vakcina protiv COVID-19, ali je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev danas saopštio da je Srbija makedonskim građanima ponudila kao pomoć najmanje 8.000 vakcina Pfizera.

Vakcine koje Skoplje očekuje u februaru su obezbijeđene u direktnim pregovorima sa Pfizerom. Ministarstvo zdravlja je u direktniim pregovorima obezbijedilo 800.000 Fajzerovih vakcina, a još 833.000 doza preko COVAX mehanizma.

U pismu koje je Ministarstvo zdravlja dobilo od COVAX mehanizma navedeno je da će prvo stići vakcina proizvođača Pfizer, a u kasnijim isporukama preko covaxa je moguće da stigne i vakcina AstraZeneka.

Kako je rečeno dopisniku agencije Beta u vladi Sjeverne Makedonije, Ministarstvo zdravlja će ovih dana objaviti operativni plan imunizacije na COVID-19. Očekuje se da će prioritet biti zdravstveni radnici koji su izloženi njavećem riziku od infekcije, potom stariji od 65 godina, pacijenti sa hroničnim plućnim i kardiovaskularnim bolestima, kao i zaposleni u kritičnoj infrastrukturi i transportu.

Ministar zdravlja Venko Filipče ranije je rekao da je plan da se iz različitih izvora obezbijedi tri puta po 800.000 doza vakcine što bi bilo dovoljno za 1.200.000 ljudi ili oko 60 posto stanovništva.

Crna Gora još pregovara o nabavci vakcina

Vlada Crne Gore još je u pregovorima oko nabavke vakcina i prvi kontigent vakcina, prema najavama Ministarstva zdravlja očekuje se krajem januara ili početkom februara.

Za sada nije poznato od kog proizvođača će biti nabavljene vakcine. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je ranije saopštila da se o nabavci vakcine vode bilateralni pregovori sa Kinezima i Rusima, ali i pregovori unutar COVAX inicijative. Građanima će biti omogućeno, kako kaže, da sami odluče koju će vakcinu da prime u odnosu na one koje budu na raspolaganju.

„Cilj nam je da obezbijedimo što više kvalitetnih vakcina u Crnoj Gori, ali i da vakcina koja prva stigne u Crnu Goru bude vakcina koja ima evropski sertifikat“, navela je ministarka i dodala da su pregovori intenzivni sa svim proizvođačima.

„Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu“, kazala je Borovinić Bojović, na predstavljanju Nacionalne strategije za imunizaciju protiv COVID-19.

„Mi se nadamo da će ako se ovim tempom budu nastavili pregovori, da započnemo vakcinaciju krajem januara ili početkom februara, ali konkretan datum sada ne mogu da kažem“, rekla je ministarka.

Zemlje regiona koje nisu članice EU vakcine nabavljaju uglavnom preko zdravstvenog programa COVAX preko EU, ali i direktnom kupovinom od proizvođača.

U okviru svjetskog programa COVAX čije su članice sve zemlje Zapadnog Balkana do kraja godine bi trebalo da se obezbijedi najmanje dvije milijarde doza različitih vakcina, ali isporuke vakcina počinju tek u prvom kvartalu 2021.

Evropska komisija je 28. decembra usvojila paket od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) koji će biti distribuiran u vidu grantova i omogućiti Zapadnom Balkanu da kupi određeni broj vakcina iz kontigenta EU, pri čemu će pojedine članice dijeliti dio svojih unapred dodijeljenih doza.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.