Naslovnica Kultura U Vranduku održana 9. likovna kolonija „Stara Bosna“ Galerije „Preporod“

U Vranduku održana 9. likovna kolonija „Stara Bosna“ Galerije „Preporod“

U Vranduku održana 9. likovna kolonija „Stara Bosna“ Galerije „Preporod“- Galerija „Preporod“ iz Zenice bila je organizator 9.. likovne kolonije o temi „Stara Bosna“, a u povodu obilježavanja 832. godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana.

Deveta likovna kolonija realizovana je proteklog vikenda, 28./29.8.2021.godine u Vranduku, na lokalitetu Vranduka, vrandučke tvrđave i na prostoru oko Muzejske kuće Imamovića, uz učešće 13 umjetnika iz Zenice, Konjica, Zavidovića,Visokog i Travnika.

Cilj organizovanja likovne kolonije bio je da umjetnici na svoj način prikažu hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine. Značajno je da su i ove godine, na 9.likovnoj koloniji, učestvovala i tri srednjoškolca iz Travnika.

Jedan od učesnika kolonije, po šesti put, zenički slikar Mirsad Šišić ističe zadovoljstvo ambijentom Starog grada Vranduka i temom kolonije „Stara Bosna“, koja je vrlo inspirativna.

Galerija „Preporod“ Zenica  će poslije završene likovne kolonije pripremiti i postaviti Izložbu slika, nastalih na ovoj 9.likovnoj koloniji, u gradovima odakle su došli umjetnici, kako bi što više ljudi vidjelo umjetnički iskaz i prikazivanje naše hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine.

U subotu ( 28.8.2021.) godine, organizonan je Dan otvorenih vrata, kada su svi zainteresovani mogli doći i družiti se s umjetnicima, obići tvrđavu Vranduk ili samo uživati u ljepotama prelijepog Vranduka.

Nakon završetka ove manifestacije, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica, Amna Sofić, prof. je objavila na oficijelnoj facebook stranici Galrije „Preporod“:

– Zahvaljujemo se svim našim dragim prijateljima/sponzorima, koji su na različite naćine pomogli u organizovanju 9.likovne kolonije”Stara Bosna”  koju smo organizovali u povodu obilježavanja Povelje Kulina Bana (Klas, Muzej grada Zenice, Bimek, Fedi, naš prijatelj iz daleke Austalije, mještani Vranduka i drugi koji su željeli ostati anonimni).

Najpopularnije

Socijaldemokrati pobijedili konzervativce u izborima za Merkelinog nasljednika

Njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili “jasan mandat” da vode vladu prvi...

Stanje na putevima: Učestali sitniji odroni, na granicama zadržavanja do 30 minuta

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana, posebno u gradskim centrima. Vozačima se skreće pažnja...

Najave povećanja minimalnih plata dobrodošle u vrijeme poskupljenja

Predsjednica Udruženja “Klub potrošača” TK Gordana Bulić izjavila je za Fenu da su najave povećanja minimalnih plata dobrodošle, iako ne misli da...

Potrošačke cijene u augustu više za 0,2 posto u odnosu na juli

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u augustu u prosjeku su više za...