Utorak, 6 Juna

U Zenici održan protest protiv HE Janjići

Na platou ispred Gradske uprave Grada Zenica, pedesetak građana Zenice i ekoloških aktivista iz drugih gradova, odazvalo se današnjem protestu koji je organizirao Eko-foruma Zenica s ciljem da se zaustavi gradnja Hidroelektrane “Janjići” na rijeci Bosni kod Zenice.

Ekolozi su se, kako je objasnio predsjednik Upravnog odbora Eko-foruma prof. dr Samir Lemeš, na organizaciju protesta odlučili zato što je Gradsko vijeće Zenice odbilo građansku inicijativu za stavljanje van snage svojih prethodnih odluka o hidroelektrani Janjići, za koju je bilo potkrijepljeno 1.563 potpisa građana.

Lemeš je napomenuo kako je 2013. godine bila donesena preliminarna saglasnost tadašnjeg Općinskog vijeća Zenice, na osnovu, kako je ustvrdio, falsifikovanih izjava predsjednika mjesnih zajednica, koje gravitiraju toj hidroelektrani.

Okupljeni su danas od nadležnih tražili da Gradsko vijeće hitno pristupi izradi detaljnih planskih dokumenata, da Gradsko vijeće aktivno učestvuje u postupku izdavanja okolinske dozvole za hidroelektranu Janjići, da se organizuje javna rasprava o svim negativnim efektima koje će hidroelektrana Janjići imati po okoliš i to pogoršanje kvaliteta vode u rijeci Bosni, pogoršanje klimatskih uslova u Zenici, izumiranje ugroženih vrsta, i sl.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.