Ponedjeljak, 27 Marta

U zeničkim školama od sutra skraćeni časovi

Zbog aktuelne situacije izazvane niskim temperaturama, te problema sa grijanjem u Zenici, obzirom da je prema odluci Gradskog vijeća Grada Zenica sezona počela 1. oktobra, dok nije i isporuka toplotne energije, ministar obrazovanja, nauke i kulture u ZDK Spahija Kozlić je donio odluku da će časovi u školama u Zenici koje se zagrijavaju putem daljinskog grijanja imati skraćene časove.

– Osnovne i srednje škole u Zenici, koje se zagrijavaju putem daljinskog gradskog grijanja, od sutra pa do daljnjeg, skratit će trajanje nastavnog časa sa 45 na 30 minuta. Ovu odluku sam donio zbog zaštite zdravlja djece i osoblja škola. Pisana obavijest školama će biti dostavljena sutra ujutro – izjavio je za Radio Zenit ministar Kozlić.

Ova odluka će se primjenjivati sve dok sistem centralnog grijanja u Zenici ne bude u funkciji, odnosno dok škole ne bude adekvatno zagrijane.

Kako sada stoje stvari, tople radijatore građani Zenice mogu očekivati tek 15. oktobra, bez obzira što je Gradsko vijeće Grada Zenica 22. jula donijelo odluku da će sezona grijanja početi 1. oktobra, a i sredinom mjeseca septembra na vanrednoj press konferenciji je i gradonačelnik Kasumović rekao da će Zeničanke i Zeničani tople radijatore imati također 1. oktobra. Temperatura zraka u Zenici u protekla 2 dana je ispod 12 stepeni, a u narednim danima se očekuje od 0 pa maksimalno do 15 °C.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.