Ponedjeljak, 27 Marta

U Zeničko-dobojskom kantonu za još 14 dana produžene epidemiološke mjere

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na vanrednom zasjedanju prihvatila je i usvojila novi prijedlog kantonalnog Kriznog štaba ministarstva zdravstva i produžila je naredbu o primjeni epidemioloških mjera, počevši od danas, za još 14 dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova naredba sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa, se posebno odnosi na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije u ZDK.

Krizni štab je zaključio da se epidemiološka situacija na području ovog kantona može ocijeniti nepovoljnom sa trendom pogoršanja. Prema informaciji Instituta za zdravlje Zenica, od 8. do 14. novembra potvrđeno je 611 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što čini kumulativnu incidencu od 169,7 na 100.000 stanovnika. U istom periodu umrlo je 30 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 8,36 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je viša u odnosu na prethodnu sedmicu, a opterećenje bolničkih kapaciteta je 104 hospitaliziranih krajem ovog perioda, uz stopu hospitalizacije od 28,2 na 100.000 stanovnika.

Od do sada testiranih ukupno 89.042 uzorka, SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 18.800 osoba, a zaključno sa 14. novembrom u Zeničko-dobojskom kantonu je bilo aktivno 780 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Do sada je sa jednom ili dvije doze vakcinisano je 28,1 posto odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana vakcinisano izvan BiH, vakcinu je dobilo oko 38 posto odraslog stanovništva.

Vlada ZDK je uputila poziv građanima da poštuju epidemiološke mjere, da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije, te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.