Naslovnica Kultura UG „Rusag“ iz Prijedora upriličilo prezentaciju projekta „Tvrtko je i moj kralj“

UG „Rusag“ iz Prijedora upriličilo prezentaciju projekta „Tvrtko je i moj kralj“

Udruženje građana „Rusag“ iz Prijedora upriličilo je prezentaciju projekta „Tvrtko je i moj kralj“, prikazivanjem dokumentarnog filma u Muzeju Grada Zenica. U popodnevnim satima otvoreno je Viteško selo na tvrđavi Vranduk, čime se želi oživiti historija Tvrtkove srednjovjekovne Bosne.

„Udruženje Rusag iz Prijedora nastalo je prije dvije godine i bavi se rekonstrukcijom srednjovjekovnog perioda u Bosni. Zašto baš ova tema? Zato što smo uvijek, kada smo odlazili negdje na narodne festivale i druženja, uvidjeli da sve družine koje se bave istim narativom kao i mi, predstavljaju svoju zemlju. Mi smo zaključili da treba da radimo više na tome i da predstavljamo ono odakle smo u punom sjaju i smislu, a i sami znamo da je historija Bosne bogata i to treba pokazati cijelom svijetu“, rekao je Mladen Šikić, predsjednik UG „Rusag“.

Sve više muzeja i udruženja radi na izučavanju i prezentovanju historije Bosne, kaže Đikić te dodaje da u tom kontekstu treba gledati i na projekat „Tvrtko je i moj kralj“.

„Zašto baš Tvrtko, zato što je nekako na kraju krajeva ličnost koju svojataju svi narodi u BiH i mi smo tu vidjeli sponu da ispričamo na način da svima nekako godi i na kraju zašto da se oko nekih stvari svađamo ako nas one spajaju“ dodao je Đikić.

U popodnevnim satima otvoreno je Viteško sela na tvrđavi Vranduk, čime se želi oživiti historija Tvrtkove srednjovjekovne Bosne. U duhu tog vremena svi prisutni mogli su se upoznati sa starim zanatima, viteškim borbama i oklopnom opremom.

Najpopularnije

Amel Tuka sjajnom utrkom izborio plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka rano jutros izborio je plasman u polufinale Olimpijskih igara koje se održavaju ove godine u Tokiju.

Tuča u Lokvinama kod Zenice, povrijeđena jedna osoba

Tuča u Lokvinama kod Zenice, povrijeđena jedna osoba- U jednom ugostiteljskom objektu u zeničkom naselju Lokvine preksinoć je došlo do narušavanja javnog...

Za manje od 15 dana u dvije nesreće pet poginulih i dvoje teško povrijeđeno na magistralnom putu M-17

Za manje od 15 dana u dvije nesreće pet poginulih i dvoje teško povrijeđeno na magistralnom putu M-17- U posljednje dvije nezgode...

Dvije osobe poginule u teškom sudaru tri vozila kod Žepča

Dvije osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se rano jutros dogodila u mjestu Liješnica kod Žepča...