Utorak, 21 Marta

Uhapšen policijski inspektor MUP-a KS osumnjičen za više krivičnih djela

Postupajući po nalogu i u koordinaciji sa tužiocem Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a KS lišili su slobode policijskog inspektora tog ministarstva, Adisa Prašovića, koji je osumnjičen za krivična djela – povrede tajnosti postupka, pomoć počiniocima nakon izvršenog krivičnog djela i pronevjeru u službi.

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, hapšenje je dio operativne akcije “Sky”, u kojoj je ranije uhapšen i pripadnik DKPTBiH Fahrudin Gačanović, kao i Admir Arnautović.

Policijski inspektor, osumnjičen je da je radi sticanja nezakonite imovinske koristi, duži vremenski period, osobama iz krim-miljea i osumnjičenima za teška krivična djela i organizovani kriminal, odavao informacije i podatke o policijskim operacijama i aktivnostima.

U okviru rada na predmetima kodnih naziva “Rez”, “Nevera” i “Bumerang”, istragom je zadokumentovano da je osumnjičeni bio u kontaktu sa više osoba koje su pripadnici struktura organizovanog kriminala, te su njegovim koruptivnim djelovanjem kompromitovane i onemogućene određene akcije u predmetima borbe protiv nosilaca organizovanog kriminala u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom.

Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i MUP-a KS u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, naročito protiv osoba koje zloupotrebljavaju policijski položaj i kapacitete, kako bi štitili i podržavali organizovani kriminal i na taj način nanosili štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: FENA