Nedjelja, 29 Januara

UN upozorava na ekološku katastrofu u Crvenom moru

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da bi moglo doći do ekološke katastrofe kao posljedica curenja nafte iz tankera FSO Safer u Crvenom moru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ured UN-a u Jemenu na Twitter nalogu upozorio je na moguću ekološku katastrofu:

“Veliko curenje nafte iz tankera FSO Safer uzrokovat će ekološku katastrofu u Crvenom moru.”

Dodaje da bi se Jemen, koji se više od sedam godina suočava sa građanskim ratom, ovaj put mogao suočiti i sa ekološkom katastrofom u Crvenom moru.

Ured UN-a u Jemenu naveo je da se naftni tanker FSO Safer nalazi 4,8 nautičkih milja od obale provincije Al Hudaydah na zapadu Jemena i da nosi rizik od eksplozije ili izlijevanja nafte.

Upozorava se da bi ekološka katastrofa imala vrlo negativan uticaj na prirodu, turizam i ribarstvo u slučaju curenja nafte u tankeru.

Navodi se i da bi Egipat, kao i Saudijska Arabija, Eritreja, Džibuti i Somalija također mogli biti negativno pogođeni ovom situacijom.

Do sada je prikupljeno 40 miliona dolara pomoći za plan spašavanja koji koordinira UN, a za implementaciju plana potrebno je ukupno 104 miliona dolara.

Postoji rizik od curenja u Crveno more 1,1 milion barela nafte iz tankera FSO Safer koji se nalazi kod obale Al Hudaydah i koji nije održavan od 2015. godine.

UN već dugo upozorava da bi potencijalno curenje moglo biti četiri puta veće od curenja nafte u more u katastrofi Exxon Valdeza iz 1989. godine.

Iz UN-a su početkom maja ove godine također upozorili da je potonuće naftnog tankera FSO Safer neminovno i da bi to imalo devastirajući efekat, a operacija čišćenja bi koštala 20 milijardi dolara.

FSO Safer je 45 godina star tanker, a ranije je služio kao plutajuća naftna platforma.