Utorak, 6 Juna

Uprkos pandemiji u zeničkom BNP-u zadovoljni postignutim rezultatima tokom 2020. godine

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je umnogome blokirala njihov rad, u Bosanskom narodnom pozorištu ipak mogu biti zadovoljni postignutim rezultatima tokom 2020. godine, u kojoj su obilježili 70 godina svog postojanja, kažu u upravi ove zeničke kulturne ustanove.

„Ovaj vrijedan jubilej proslavili smo 25. februara velikom premijerom predstave „Ukulele jam“, nakon  čega je došla pandemija, zabrane okupljanja i zatvaranje pozorišta za publiku, ali smo mi i dalje radili, tako da smo početkom maja, sa popuštanjem epidemioloških mjera nastavili sa predstavama pred publikom, te održali i 19. Festival bh drame, ovaj put prilagođen i izveden online, zbog tada aktuelne situacije“, ističe Miroljub Mijatović, direktor Bosnaskog narodnog pozorišta u Zenici.

U septembu, sa novom pozorišnom sezonom,u pozorištu su počeli sa radom na novoj predstavi i u oktobru je već izvedena premijera predstave „28.  proba“ , a onda je uslijedio kooprdukcijski projekat za mlade sa Studiom Teatar iz Zenice „Mladi u doba korone“ , ali je izvedena i premijera za mlade „Most“,  da bi 2020. godinu u Bosanskom narodnom pozorištu zaokružili predstavom za odrasle „Sakati Bili sa Inišmana”. Uporedo sa pomenutim, mjesec decembar vikendima je bio i u znaku 6. internacionalnog Festivala edukativnog teatra „IFET“ , koji je dijelom izveden pred publikom, a dijelom i preko drugih medija.

„Ono našta smo posebno ponosni, je činjenica da je u okviru ovog Festivala naša predstava „Prodani smijeh“ zahvaljujući drugim medijima, prikazana u svim i državnim i privatnim vrtićima u Zenici, tako da je naša veza između najmlađe publike i Bosanskog narodnog pozorišta i tokom 2020. godine ostala neprekinuta, učvrstivši se još više“, naglašava Miroljub Mijatović, direktor ove teatarske kuće u Zenici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.