Nedjelja, 28 Maja

Uskoro svakodnevni podaci o broju zaposlenih u FBiH, pogledajte trenutno stanje po općinama

Shodno novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom virusa COVID19, ali i velikog broja zahtjeva organa vlasti, sredstava javnog informisanja i drugih subjekata, Porezna uprava Federacije BiH obavijestila je javnost da radi na dogradnji softverskih rješenja kako bi broj zaposlenih bio objavljivan svakodnevno.

Do uspostave tog softverskog rješenja Porezna uprava će dva puta sedmično – svakog petka i utorka – objavljivati stanje broja zaposlenih po kantonima i općinama i to: po prebivalištu zaposlenika (JMBG) i mjestu rada (JIB).

Podaci o broju zaposlenih osoba će biti objavljivani na način da se u izvještaju koji se objavljuje utorak nalaze podaci zaključno sa prethodnim petkom, a u izvještaju koji se objavljuje u petak nalaze se podaci zaključno sa prethodnim utorkom.

Satanje na današnji dan izgleda ovako:

Navedena dinamika publikovanja podataka uslovljena je zakonskim rokom za procesuiranje obrazaca u Poreznoj upravi FBiH, kao i otežanoj komunikaciji obveznika uplate doprinosa sa Poreznom upravom s obzirom na novonastalu situaciju, a u svrhu pouzdanosti podataka.

Iz Porezne uprave navode da su objavljeni podaci o zaposlenim osobama kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom.

U tabelarnom pregledu koji slijedi daje se pregled stanja na LINKU, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.