Nedjelja, 29 Januara

Ustavni sud BiH odlučio da HDZ-ov prijedlog izbornog zakona nije štetan po Bošnjake

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Riječ je o prijedlogu zakona koji je krajem aprila upućen u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na usvajanje po hitnoj proceduri, a koji je lider SDA i član Kolegija Doma naroda Bakir Izetbegović ocijenio “nakaradnim”.

Zbog toga su delegati SDA, SBB-a i SDP-a jednoglasno povukli vitalni nacionalni interes koji Ustavni sud BiH nije potvrdio.

Naime, nakon što je povučen vitalni nacionalni interes bilo je potrebno formirati komisiju za usaglašavanje problematičnog pitanja, a nakon što se to nije desilo u roku od pet dana, predmet je po hitnoj proceduri poslat na Ustavni sud.

Odnosno, Dragan Čović je uputio zahtjev Ustavnom sudu za ispitivanje regularnosti postupka i utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

“Ustavni sud je utvrdio da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu citiranog zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz člana IV/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da Prijedlogom citiranog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini”, rečeno je iz Ustavnog suda BiH.

HDZ je još tada kritikovala međunarodna zajednica jer su, nakon neuspjelih pregovora o izbornom zakonu, ipak pokušali u parlamentarnu proceduru provući svoj maksimalistički prijedlog po principu “uzmi ili ostavi”.

S obzirom na to da je Ustavni sud odlučio da Čovićev prijedlog nije štetan po Bošnjake, očekuje se da u narednim danima prijedlog bude ponovo na Domu naroda.
Izvor: Klix.ba