Utorak, 6 Decembra

Večeras počinje 27. Sarajevo Film Festival

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma večeras će biti otvoren 27. Sarajevo Film Festival.

Sarajevo Film Festival će biti otvoren svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma – “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra.

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama – zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove. Film Danisa Tanovića danas će biti prikazan na čak 14 lokacija.

Film “Deset u pola” će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala, uključujući i jednu dodatnu i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice). Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala.

Omnibus “Pisma s krajeva svijeta” svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

Više od 250 filmova, 48 u konkurenciji za Srce Sarajeva

Tokom 27. Sarajevo Film Festivala bit će prikazano više od 250 filmova iz blizu 60 zemalja.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 48 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

U okviru Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala, u konkurenciji za nagrade je 10 igranih filmova po izboru selektorice Elme Tataragić, od kojih je osam debitantskih, a dva filma su drugi igrani film njihovih autora. Osam filmova su režirale žene, a dva muškarci.

Ovogodišnji program BH FILM, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, u svom šesnaestom izdanju, u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala, donosi 52 naslova.

Ove godine u sklopu programa biće prikazano sedam dugometražnih igranih i 12 dugometražnih dokumentarnih filmova, dva omnibusa, 17 kratkih igranih i dokumentarnih filmova i 14 studentskih filmova.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 12 filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, tri međunarodnu, a pet regionalnu premijeru.

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva njemačkom reditelju Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije.  U sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.