Ponedjeljak, 27 Marta

Zenicatrans: Otkrivene prave namjere za uništavanje preduzeća!

Problemi radnika “Zenicatrans – prevoz putnika” nakon više od devet mjeseci obustave rada nisu riješeni. Dok radnici i njihove porodice žive na rubu egzistencije, istražni organi vode istrage o mogućim nezakonitim radnjama u Zenicatransu.https://www.youtube.com/embed/8X-Xu7DbiWs?feature=oembed

Autobuska stanica u Zenici i dalje je blokirana, a ovakve slike odavno su svakodnevnica četvrtog po veličini grada u BiH. Devedeset radnika JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ deseti mjesec traže od lokalne vlasti jedno od osnivnih ljudskih prava-pravo na rad.

IFET BAŠIĆ, radnik JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” Zenica

“Preduzeće može da radi, samo što je politika oko toga i sva ova dešavanja oko Zenicatransa… mislimo da ono može raditi, ali eto”, rekao je Bašić.

U Sindikatu Zenicatransa za agoniju u kojoj se nalaze krive većinskog vlasnika preduzeća, Gradsku upravu, gdje se, tvrde, godinama unazad smišljao detaljan plan kako preduzeće odvesti u stečaj. Izuzimanje Autobuske stanice, kao najvrednijeg dijela preduzeća, kao i sve druge radnje koje su tome prethodile, dio su tog plana. Iz Gradske uprave bez komentara.

HUSO SARVAN, predsjednik Sindikata JKP “Zenicatrans – prevoz putnika“

“Krajnji cilj svega ovoga je dokument do kojeg smo došli, a to je projekat formiranja na platou autobuske stanice i dio platoa željezničke stanice nekog poslovno stambenog objekta koji bi se pravio na ovom prostoru”, kazao je Sarvan.

Izuzimanje autobuske stanice iz imovine Zenicatransa i prebacivanje na Grad Zenicu od početka je izazivalo brojne sumnje na moguće kršenje zakona. Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona vodi istragu o ovom slučaju u okviru koje su pripadnici Federalne uprave policije, zajedno
sa inspektorima MUP-a ZDK izuzeli određenu dokumentaciju koja bi mogla poslužiti kao dokaz mogućim krivičnim djelima.

MIRNA POLJAC, glasnogovornica Tužilaštva ZDK

“Kantonalni sud u Zenici je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva ZDK izdao je naredbu za privremeno oduzimanje orginalne dokumentacije iz gradske uprave Grada Zenica i javnog preduzeća Zenicatrans-prevoz putnika, sa ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica koji se u ovom tužilaštvu vodi za prenos prava vlasništva sa Zenicatransa na Grad Zenica”, objasnila je Poljac.

Za BHRT ranije je potvrđeno da su u Tužilaštvu ZDK formirana još dva predmeta u vezi sa Zenicatransom. Odnose se na prijavu Sindikata i radnika protiv svih odgovornih u protekle četiri godine zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada, kao i predmet koji se odnosi na prijavu članova Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenice u vezi sa neizvršavanjem zaključaka koji se odnose na stanje u JKP „Zenicatrans-prevoz putnika„. (BHRT)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.