Četvrtak, 23 Marta

Vijeće ministara BiH odobrilo produžen boravak Ukrajinaca u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je održalo sjednicu na kojoj se trebalo razmatrati niz prijedloga. Kako je javio reporter N1 Azur Delić, sjednica je trajala sat vremena.

Osim ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, niko se nije obratio.

– Biće saopćenje – kratko su poručili.

Ono što je poznato jeste da je odobreno produženje boravka Ukrajinaca i biće ukinute zapreke za ulazak u BiH i odobreno je ukidanje administrativnih zapreka za ulazak u BiH. Potvrdio je to za N1 Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

U proteklom periodu Ukrajinci koji su zbog rata otišli iz svoje države u BiH su imali problem jer su, prema dosadašnjem statusu, mogli boraviti maksimalno 30 dana u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je trebalo da razmatra prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata. Predlagač odluke, za koju bi ministri trebali da obave drugi krug glasanja, je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu sjednice je bio i nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad-Dvor, a predlagač je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Ministri su, između ostalog, trebali razmatrati i prijedloge odluka o odobrenju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine, o odobravanju njihovog ulaska u BiH pod olakšanim uslovima, kao i o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH. Predlagač je Ministarstvo sigurnosti BiH.
Izvor: N1