Četvrtak, 8 Decembra

Vijećnica Emina Tufekčić potopila Almira Babajića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica

Nakon što je Sindikat rudnika uputio dopis gradonačelniku Zenice i predsjedavajućem Gradskog vijeća, te priložio popratni dokument  po pitanju reorganizacije i restruktuiranja rudnika očekujući da se Gradsko vijeće i vijećnici očituju i zauzmu stav po ovom pitanju Almir Babajić, predsjedavajući Gradskog vijeća nije vidio na koji način Gradsko vijeće može pomoći rudarima izuzev moralne podrške napominjući da problem rudara ne stavljaju na dnevni red zbog moralne podrške jer u pismu sindikata nije vidio konkretnih prijedloga te pozvao vijećnicu Tufekčić da izađe za govornicu i iznese konkretan prijedlog.

Vijećnica Emina Tufekčić (SDA) izašla je za govornicu i jednostavno potopila Almira Babajića objašnjavajući da ipak ima načina da se pomogne rudarima, odnosno da Gradsko vijeće ne posmatra mirno kako 300 rudara ostaje bez osnovne životne egzistencije kao u slučaju 160 radnika Zenicatransa. Nakon izjašnjavanja Gradsko vijeće je jednoglasno usvojilo prijedlog da se raspravlja o pismu Sindikata rudara.

Podsjećam, još od osamostaljenja države, kao formalni nasljednik Saveza komunista, SDP je navodno preuzeo brigu o radnicima čija prava u konkretnom slučaju ne zastupaju, kao što ih nisu zastupali ni ranije, izuzev slogana predizborne kampanje (pravda radnicima sada)  jer Babajić (SDP) ne vidi kako se može pomoći zaposlenicima RMU Zenica ukoliko bi restrukturiranjem kompanije ostali bez posla. Vijećnica Tufekčić je osim zauzimanja stava po pitanju zaposlenika rudnika u sklopu vijećničkih pitanja uputila i inicijativu za uvođenje “neradne nedelje” na način kako su to uradile neke opštine i gradovi u regiji čime je na izvjestan način pokazala članovima partije koji su se često predstavljali kao zaštitnici radnika kako se treba zauzimati za radnička prava. 

Tufekčićka je i ranije najavljivala pokrenuti proces uvođenja “neradne nedelje” i tom prilikom izjavila kako nedelja treba biti dan kada je cijela porodica na okupu te kako će biti jedna od aktivnosti koju će svakako nastojati realizirati zajedno sa udruženjem poslodavaca i ovim poslodavcima koji drugima mogu biti primjer kako da se odnose prema svojim zaposlenicima. Na potezu su resorne službe i udruženje poslodavaca. Biće zanimljivo pratiti ishod inicijative za uvođenje neradne nedelje.

U nastavku pogledajte video u kojem je Emina potopila Babajića:

Almir Babajić pomaže radnicima RMU Zenica tako što predlaže da se njihov problem ne uvrsti na dnevni red???

Posted by Zenica danas on Thursday, April 29, 2021

Izvor: 32. vijećnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.