Srijeda, 7 Juna

Više oružanih sukoba kosovske policije i srpskog stanovništva tokom protekle noći

Kosovski Srbi i policija te zemlje u tokom protekle noći su razmijenili vatru u nekoliko incidenata, nakon izbijanja tenzija u nestabilnom sjevernom dijelu zemlje.

Ranije tokom dana, Srbi sa severa Kosova blokirali su glavne puteve u regionu u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog meseca dao ostavku sa funkcije zajedno sa drugim etničkim Srbima.

S obzirom da kriza raste na sjeveru zemlje naseljenom većinski srpskim stanovništvom, predsjednica Kosova Vjosa Osmani u subotu je najavila da će lokalni izbori u toj oblasti biti odloženi do 23. aprila. Izbori su bili zakazani za 18. decembar, ali su Srbi rekli da će bojkotovati birališta.

Policija je saopćiila da je blokada zaustavila saobraćaj i da su bili primorani da zatvore dva granična prelaza između Kosova i Srbije. Kasnije su rekli da su bili pod vatrom na nekoliko lokacija u blizini jezera na granici sa Srbijom. Trenutno nema izvještaja o povrijeđenima.

Policijske jedinice su, u samoodbrani, bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na zločince koji su odbijeni i pobjegli u nepoznatom pravcu, navodi se u saopćenju policije, prenosi Reuters.

Pucnji su se čuli i na drugim lokacijama u sjevernom dijelu zemlje.

Prištinska policija saopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhapšen zbog navodnog napada na prostorije izborne komisije, policajce i izborne zvaničnike u utorak.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno sa lokalnim sudijama i oko 600 policajaca, podnijeli su prošlog mjeseca ostavke u znak protesta zbog odluke vlade da zamjeni registarske tablice automobila koje izdaje Beograd registarskim tablicama koje je izdala Priština.

– Srbija je naložila svojim ilegalnim strukturama da postave barikade na sjeveru Kosova. Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju – rekao je na Twitteru Blerim Vela, šef kabineta predsjednice Kosova.

Ranije je kosovska policija uhapsila još jednog Srbina zbog sumnje da je učestvovao u oružanom napadu na policijsku patrolu. U četvrtak je jedan policajac povrijeđen u napadu na patrolu nakon što su policijske redove u tom području pojačali nesrpski oficiri nakon masovnih ostavki.

Na hitnoj konferenciji za novinare, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zatražiti od mirovne misije NATO-a KFOR da dozvoli Srbiji da rasporedi trupe i policiju na Kosovu, iako je priznao da nema šanse za dobijanje dozvole.

Izvor: Klix.ba