Utorak, 6 Juna

Vučić: Srbija ne može uvesti sankcije Rusiji ne samo zbog gasa već i zbog Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer u Bratislavi da Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji ne samo zbog zavisnosti od njenog gasa, već i zbog toga što ne želi da izgubi rusku podršku u Savjetu bezbjednosti UN u vezi sa Kosovom.

Vučić je na panelu u odnosu Srbije i EU u okviru bezbjednosne konferencije Globsek istakao da oko 42 odsto Srba misli da je sukob u Ukrajini pogrešan, ali je 76 odsto protiv sankcija Rusiji.

“Politički i pravno gledano, ponašamo se principijelno, jer je Srbija uvijek na strani ukrajinskog teritorijalnog integriteta, ali pitam ponovo zašto su danas svi koji su glasni u očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, nisu to činili tako i 1999. godine”, istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija politički osudila Rusiju, ali da joj nije uvela sankcije, kao i da neće da bude dio sukoba u Ukrajini, jer to ne želi.

Govoreći o posjeti ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu, koja je najavljena za 7. jun, Vučić je rekao da se dolazak Lavrova “komplikuje u svakom smislu”, ali da još nije spreman da govori o detaljima.

Na pitanje da li postoji mogućnost da zbog posjete Lavrova njemački kancelar Olaf Šolc ne dođe u najavljenu posjetu Srbiji 10. juna i da li bi to bila loša vijest za Srbiju, Vučić je rekao da bi to bilo loše, ali da se nada da do toga neće doći.

Vučić je odbacio optužbe da je Srbija sklapanjem gasnog aranžmana sa Rusijom prekršila sankcije, ukazujući da ne postoje nikakve sankcija kada je riječ o trgovini gasom, pa je i na Globseku razgovarao sa potpredsjednikom Evropske komisije Marošom Ševčovičem o pravljenju zajedničke strategije o dobijanju gasa iz gasovoda TAP i TANAP.

Prema njegovim riječima, važno je da se izgradi gasni interkonektor između Bugarske i Srbije, kao i Sjeverne Makedonije i Srbije jer se tek tada može da diverzifikuje snabdijevanje.