Srijeda, 29 Marta

Za manje od 15 dana u dvije nesreće pet poginulih i dvoje teško povrijeđeno na magistralnom putu M-17

Za manje od 15 dana u dvije nesreće pet poginulih i dvoje teško povrijeđeno na magistralnom putu M-17- U posljednje dvije nezgode na magistralnom putu M-17 poginulo je pet osoba, a dvije su teško povrijeđene. Razlog su neprilagođena brzina i preticanje na mjestima gdje nije sigurno završiti tu radnju, a rijetko se govori o drugim faktorima koji odnose živote.

Broj smrtnih slučajeva posebno je izražen u ljetnom periodu kada visoke temperature u spoju s velikim gužvama u saobraćaju izazivaju nervozu kod vozača koji tada pristupe radnjama koje često i nisu toliko promišljene.

Policija duž dionice M-17 Zenica – Doboj kontinuirano dežura 24 sata dnevno, mobilni i fiksni radari svakodnevno se nalaze pored ceste, ali uprkos tome, broj prekršaja u saobraćaju, saobraćajnih nesreća, a u njima nažalost i smrtnih ishoda i teških povreda je sve češći.

Prije samo 12 dana mještani Begovog Hana rastali su se od trojice mladića koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći u mjestu Jelina, a rano jutros u Liješnici između Žepča i Maglaja poginule su dvije osobe dok je treća teško povrijeđena prevezena u Kantonalnu bolnica Zenica.

Glavni inspektor i v.d. policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Adis Imamović za Klix.ba je kazao da su uzroci obje nesreće neprilagođena brzina i prelazak u saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera.

“Često imamo mlade vozače koji nemaju dovoljno iskustva i upuštaju se u rizična preticanja, a pri tome još voze neprilagođenim brzinama. Nažalost, za preticanje nemamo preventivnih mjera.Visoke temperature izazivaju nervozu koja u sadejstvu s gužvama koje stvaraju teretna vozila stvarajući duge kolone, dovode do gubitka koncentracije i nepažnje i tako dobijemo nezgode s najtežim posljedicama”, kazao je Imamović.

Dodao je da MUP ZDK svakodnevno na magistralnim cestama, ali i drugim, postavlja mobilne radare dok su fiksni u funkciji 24 sata dnevno, a uz to kao preventivne aktivnosti svakodnevno dežuraju i policije patrole.

Prije mjesec dana otvorena je i Zenička obilaznica, ali veoma mali broj teretnih motornih vozila koristi novootvorene kilometre autoceste. Slična situacija je i na dionici Doboj – Banja Luka gdje je veoma mali broj teretnih vozila, koja još uvijek koriste magistralne ceste.

“Svjedoci smo da teretna vozila koja idu za Sarajevo i dalje uopće ne koriste novootvorene kilometre Zeničke obilaznice, pa još uvijek imamo veliki broj teretnih vozila na magistralnoj cesti, a koja se uključe na ulaz Zenica jug i idu ka Sarajevu”, dodao je Imamović uz objašnjenje da je sigurnost u saobraćaju mnogo veća na autocesti.

Iz BIHAMK-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona svakodnevno savjetuju vozačima da vožnju prilagode uvjetima na putu, da poštuju saobraćajne propise i da imaju razumijevanja za druge vozače u saobraćaju.

Prekoračenje brzine za 80 kilometara na sat na dionici M-17 donosi prednost bržeg dolaska za 30 minuta, ali i veliki rizik saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Isplanirajte put, krenite ranije i pravite pauze. Doći ikada na destinaciju nego nikada u svakom slučaju je bolje.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.