Subota, 1 Aprila

Zahtjev za nabavku vakcina BiH dostavila predstavništvu Pfizera i ambasadama Rusije i Kine

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP) objedinilo je iskazane potrebe entiteta i Brčko distrikta kako bi kroz zajedničku narudžbu pomogli bržoj realizaciji nabavke vakcina protiv COVID-19.

“Federacija BiH želi kupiti po 100.000 doza Gamaleya i Sinopharm vakcina, te 200.000 doza BioNTech/Pfizer, Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech/Pfizer, a Brčko distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8.000 BioNTech/Pfizer”, naveli su iz MCP-a.

Istakli su da je iskazan interes za vakcine proizvođača Gamaleya i Sinopharm i BioNTech/Pfizer. Ministarstvo je, istakli su, objedinjene zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta proslijedilo predstavništvu Pfizera u BiH, te ambasadama Rusije i Kine u BiH.

“Uz iskazane potrebe, zatražene su i informacije koje se odnose na karakteristike vakcina (cijena, dinamika isporuke, uvjeti transporta, skladištenje, primjena…) kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije”, naglašeno je iz MCP-a.

Odgovarajući na pitanje da li je počela procedura nabavki vakcina iz Ministarstva navode da su poduzeli sve aktivnosti u skladu sa nadležnostima koje su mu date.

“Inače, treba reći da postupak nabave vakcina započet u septembru, kada je potpisan ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine. Ministarstvo civilnih poslova, u saradnji sa nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta, sve obaveze završilo je u planiranim rokovima i odgovornost što još nisu stigle naručene i plaćene vakcine leži u GAVI alijansi, odnosno COVAX mehanizmu”, dodali su iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Izvor: faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.