Ponedjeljak, 27 Marta

Zakon o unutrašnjim poslovima posvađao zastupnike u Skupštini ZDK

Zakon o unutrašnjim poslovima podijelio je skupštinske zastupnike u Zeničko-dobojskom kantonu. I to ne na dvije, već na tri strane. One za, protiv i još neodlučne. A moraju odlučiti brzo, jer će se ovo pitanje naći na dnevnom redu zakazane sjednice Skupštine. Prve nakon dvomjesečnog prekida rada. Većina, dakle, ponovo na ispitu. 

Zakon u unutarnjim poslovima uzburkao je političku scenu u ZDK-u. Kako to obično biva, i otvorio brojna pitanja: koliko su i kome predložene izmjene važne, ima li političkih ucjena i na čiju štetu?

Opozicija je kategorična: nesuglasje o tom dokumentu razlog je za zastoj u radu kantonalnih vlasti.

– Ne smiju da je sazovu jer će u protivnom doći do raspada većine. To nam je potvrdio i predsjdevajući Skupštine. Koalicini partneri su kao rogovi u vreći, okupljaju se oko interesa. Ako uspiju naći ovdje interes da usvoje te izmjene, oni će to uraditi. ASDA insistira na izmjenama Zakona da bi proširila listu za izbor komesara, a onda izabrala sebi podobne, dok SDA na neki način to trenutno ne želi, ali vidjet ćemo. SDA će sigurno popustiti ukoliko joj to bude u interesu – smatra Vedran Kaser, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK-a.

– Imali smo strašan pritisak, dobronamjeran OHR-a, Američke ambasade, koji su dobronamjerni prema BiH, da se to ne radi. Sad mi trebamo zbog takvih igara, radi personalnih stvari, radi plijena političkog dovesti građane ovog kantona na crnu listu, tj. ovaj kanton pod sankcije – kaže Ismet Sarajlić, zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK-a.

Čini se da ni Demokratska fronta, koja do sada nije imala jasan smjer djelovanja u Skupštini, nije spremna podržati ovaj potez većine. DF je, podsjetimo, zvanično partner SDA, no zbog oštrog protivljenja HDZ-a, ne participira u vlasti. U ovisnosti od situacije bira strane: pozicija ili opozicija.

– Ako uzmemo u obzir da je Skupština zadnju sjednicu, hitnu održala u aprilu ove godine dovoljno govori o tome koliko je njihov interes za dobrobit naših građana. Vidljivo je da su građani sve nezadovoljniji njihovim radom tako da je DF u narednom periodu na raspolaganju za priču sa stankama koje su zainteresovane da u narednom periodu Vlada kao i Skupština radi u punom kapacitetu – ističe Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora Demokratske fronte.

Jasnog stava nema ni iz Kluba Nezavisnog bloka, no oni su svakako opozicija. U međuvremenu je zakazana sjednica Skupštine. O izmjenama Zakona o unutarnjim poslovima će se raspravljati po skraćenoj proceduri. Pozicija je uvjerena da iznenađenja neće biti.

– Na narednoj sjednici ćete se uvjeriti da koalcija na nivou ZDK-a funkcioniše i da tu nema problema u radu – poručuje Himzo Smajić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini ZDK-a.

– Potpuno razumijem opoziciju i da im je cilj da budu pozicija, međutim, vidjet ćete, mi zakazujemo sjednicu Skupštine i sigurno je ne bismo zakazivali da nemamo parlamentarne većine – tvrdi Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZDK-a.

Matematika ide u prilog vladajućoj koaliciji: SDA, HDZ, NES, Stranka za BiH plus dva nezavisna i očekivani glasovi ponekog zastupnika iz opozicije, što se svako malo događa. I sve prolazi. No, u konkretnom slučaju izvori bliski skupštinskoj većini tvrde da nema jedinstva među zastupnicima SDA, ali i NES-a.

Mjesecima opozicija u ovom kantonu tvrdi da je vladajuća većina pred raspadom. Predstojeća sjednica Skupštine pokazat će imaju li pravo, da li većinu ugrožavaju ozbiljni tektonski poremećaji ili tek pukotine koje je moguće sanirati. Ako nikako drugačije, onda novim međusobnim ustupcima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.