Ponedjeljak, 26 Septembra

Zbog broja zaraženih, drugo polugodište u općinama Usora i Žepče počinje online

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom na području Usore i Žepča, nastava u drugom polugodištu za osnovce i srednjoškolce u školama u tim općinama sutra će početi online, piše na stranicama ovih općina.

– Zbog povećanog broja djelatnika i učenika osnovne i srednje škole koji su pozitivni na virus SARS-CoV-2 ili se nalaze u izolaciji, drugo polugodište započet će sa nastavom na daljinu – piše na službenoj stranici Općine Usora te se navodi kako će održavanje nastave na daljinu trajati do 17. januara 2022. godine, “kada će se nanovo sagledati epidemiološka situacija”.

U obavijesti općinske administracije Usore navodi se i kako se naredne sedmice očekuje stabilizacija stanja i oporavak većeg broja građana, te da je odluka donesena u najboljem interesu učenika zaposlenih u školama.

Na stranici Općine Žepče navodi se kako će, iz istog razloga, do daljnjeg nastava biti održavana “po modelu online”.

– Kao što je poznato, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u te dvije općine nije u nadležnosti ovog ministarstva, odnosno u nadležnosti je lokalnih zajednica, koje su postupile u skladu sa svojim nadležnostima te će odvijanje nastave organizirati online. Đaci iz škola u kojima se nastava odvija po NPiP na bosanskom jeziku na raspustu su do 24. januara. Prema sadašnjim epidemiološkim podacima, neće biti potrebe za promjenom modela nastave i u ostalim općinama te gradovima našeg kantona. Nadamo se da će se ubrzo steći uslovi za povratak đaka u škole i u općinama Žepče i Usora – kazao je za Fenu resorni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.