Utorak, 7 Februara

Zbog porasta krađa hrane trgovine angažiraju i zaštitare

Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta pa tako i hrana koja je u oktobru na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto.

Kako kažu trgovkinje iz mostarskih trgovina, među kradljivcima ima i onih koji to rade “iz navike”.

– Krade se sve, a najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac, i to onaj mali od 20 grama – kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila.

Radnica trgovine mješovitom robom u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba.

Ona pak smatra da ko jednom ukrade, uvijek će krasti te da većinom krade “fina i ljubazna gospoda”.

Mnoge se krađe i ne prijavljuju

Obje sagovornice se slažu da češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

– Ako neko ukrade paštetu, što mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju – napominje jedna od njih.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

– Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata krivičnog djela – ustvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP točnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom januara 2023. godine, no napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte te da se krade ono što provalnici nađu u domovima odnosno poslovnim objektima.

Tužilaštvu HNK Fena je također uputila pitanje u kojoj vrijednosti treba biti ukradena roba da policija reagira po službenoj dužnosti te što se događa ako netko ukrade npr. paštetu, ali do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor.

Izvor: FENA