Četvrtak, 23 Marta

Zeničko-dobojski kanton primoran na posuđivanje testova za koronavirus

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je pogoršana, a dodatni problem predstavlja nabavka PCR testova zbog čega su u ovom kantonu primorani posuđivati testove od drugih kantona i kliničkih centara.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da epidemiološka situacija nije nimalo povoljna s obzirom na povećan broj zaraženih koronavirusom, te da zdravstveni sistem uz povećan napor ljekara izlazi na kraj s aktuelnom situacijom.

– Jedna od tema našeg kriznog štaba bila je i praćenje rada škola i pri stavu smo da je broj oboljelih učenika mali, posebno u osnovnim i srednjim školama, što znači da su škole dobro organizovane i da dobro prate smjernice Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Krizni štab će nastaviti pratiti situaciju na terenu i ako dođe do pogoršanja, neće biti sistemskih rješenja, već ćemo svaku školu pratiti posebno i donositi takve odluke, izjavio je Jupić.

Dodao je kako ih problem nabavke PCR testova na tržištu prati još od marta iako imaju osigurana novčana sredstva, zbog čega su primorani posuđivati od susjednih kantona s obzirom na povećan broj oboljelih, ali i testiranih pacijenata.

– Nabavka PCR testova je problem koji nas prati od marta, i u par navrata smo bili u sličnoj situaciji. Pokrenute su procedure za nabavku dodatne količine testove za što imamo osigurana finansijska sredstva, ali sve te procedure duže traju i nadamo se da ćemo ih što ranije dobiti. Iskoristili smo naše kontakte, tražili smo posudbu testova od SBK i kliničkih centara Mostar, Sarajevo, Tuzla i Banja Luka i nadam se da ćemo to riješiti kao i do sada, dodao je Jupić.

Istakao je kako je broj testova u bolnicama dovoljan za narednih 6-7 dana. Međutim manja brojka je na raspolaganju Covid ambulantama koje će, kako saznajemo, još danas vršiti testiranje na koronavirus, do nabavke novih testova.

U Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno je 60 oboljelih zaposlenika, a svakodnevno se zarazi i do deset radnika ove ustanove.

– To su brojke s kojima se vrlo teško nositi, naročito kada se radi o zdravstvenim radnicima koji se ne mogu zamijeniti preko noći ili o ljekarima koji se ni na koji način ne mogu zamijeniti, tako da sav teret rada pada na preostale kolege kojih ionako nema dovoljno. Ako se ovaj trend nastavi možemo ući u ozbiljne probleme u smislu pružanja usluga građanima i zbog toga još jednom pozivam sve da se pridržavaju propisanih mjera. Tako će pomoći sebi najviše, a onda i zdravstvenom sektoru, rekao je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Istaknuto je da se zdravstveni sistem u ZDK nalazi pred dodatnim izazovom, jer slijedi period sezonske gripe, a isporuka oko 4.000 naručenih vakcina protiv gripe, čiju nabavku finansira Vlada ZDK, očekuje se tek sredinom idućeg mjeseca. Pored toga, određen broj vakcina osigurale su i veledrogerije i apoteke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.