Ponedjeljak, 27 Marta

Znate li koliko nas košta Kasumovićeva administracija, drugi dio?

Prvi dio sam pisao prije nekoliko godina kada je broj zaposlenih u administraciji bio za 6 radnika manji. Iz godine u godinu broj zaposlenih se ne smanjuje iako je obećano tokom predizborne kampanje u 2016.godini. Naprotiv, on se povećava.

Prije čitanja članka napominjem da se prisjetite kako izgledaju sjednice vijeća, kakve se odluke donose i u čiju korist, kakve usluge dobijate na gradskim šalterima, što sve plaćate, a što zauzvrat dobijate. Počevši od  (ne)kvalitetnih saobraćajnica i nekvalitetnog gradskog grijanja do (ne)kvalitetne lokalne televizije za koji je izdvojen vaš novac.

Iz izvještaja o izvršenju budžeta vidljivo je da ukupno ostvareni prihodi i primici Budžeta za period 01.01.-31.12.2020. godine iznose 43.744.100,86 KM, što predstavlja 84% planiranog iznosa, odnosno za 11% su manji od ostvarenih prihoda i primitaka u 2019. godini.     Na samom početku bitno je napomenuti da se budžet sastoji jednim dijelom od primitaka, odnosno transfera s viših nivoa vlasti koji mora stajati u Izvještaju, to jest da Kasumovićev budžet 1/4 do 1/3  pune mrski ZDK i Novalić. 

Koliko nas košta Kasumovićeva administracija  gledajući amaterskim očima?

Za finansiranje opće javne usluge koje uključuju: bruto plaće, naknade troškova zaposlenih i doprinose poslodavca, putne troškove, izdatke za energiju, izdatke za komunikaciju isl. ukupno je izdvojeno 12.977.169,07 KM ili 29% od ukupno izvršenih rashoda, dok je naprimjer u najvećem jeku pandemije za aktivnosti zdravstva, odnosno za izgradnju ambulanti i depoa apoteka, za programe i projekte iz oblasti zdravstva isl. utrošeno tek  57.993,18 KM.
Iz dokumenta koji stoji na web.stranici Grada vidljivi su podaci o utošenom gorivu i energiji koji iznose nevjerovatnih 1.381.608,23 dok je za Javni red i sigurnost utošeno tek 555.731,31.
Iz istog dokumenta vidljiva je velika potrošnja na komunikacije, koja iznosi 6.118.069,21 KM. O kakvim komunikacijama je riječ, vjerujte da mi nije jasno, možda znate vi koji se malo više bavite budžetima.

• „Vino pije Kraljević Marko, pola pije, pola Šarcu daje”.

Sudeći po gore navedenim iznosima samo za finansiranje opće djelatnosti budžetskih korisnika i finansiranje posebnih namjena za podmirenje javnih potreba Kasumovićeva administacija je u 2020.godini potrošila skoro pola budžeta.

Elem, ispade da nas skupo košta “redovna djelatnost” – hodanje i slikanje sa starim dedama i nenama po okolnim selima i javnim preduzećima…Ne znam da li u taj iznos ulazi i ona ekipa koja nas svakodnevno spinuje vijestima poput one kako je danas “gradska delagacija” obišla preduzeća da vide kako posluju preduzeća čije izvještaje su juče razmatrali. Sudeći po tim vijestima koje nam podmeću, tako bi otprilike i izgledala ta redovna djelatnost…

Prostom matematičkom računicom dolazimo do podatka da je za godinu dana Kasumovićeva administracija potrošila možda i više od pola budžeta za “svoje potrebe”.
Koliko se izdvaja za potrebe građana najbolje ilustrira podatak o izdvajanju za aktivnosti zdravstva u iznosu od 57.993,18 KM. I to u jeku najveće potrebe, izazvane širenjem pandemije koronavirusa.
Priznajem, i meni izgleda nevjerovatno, čak i nenormalno!? Naravno, ove cifre će sasvim drugačije izgledati ako se majstorski rasporede po budžetskim stavkama tako da prosječnom poreskom obvezniku može izgledati sasvim normalno da zaključi da autor ovog članka karikira budžetsko s’anje u skladu sa zakonom.

Kasumovićeva administracija i vijećnici, kao i njihovi prethodnici nisu ništa potrošili niti će trošiti bez vašeg znanja. Svaki utrošeni fening će prikazati u svojim polugodišnjim i godišnjim izvještajima koji sitna buranija ne čita ili ako i čita, takve izvještaje pregledaju ovlaš. Sitna buranija prezadovoljna besplatnim wi-fi jem, koji  više ne radi nego što radi će pregledavanjem slika polunagih žena i muškaraca i povremenim istresanjem ličnih frustracija na “druge i drugačije” zadovoljiti svoje potrebe, svako na svoj način.

Izvor: 32.Vijecnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.