Ponedjeljak, 27 Marta

Zuhdija Šuvalić živi u opasnoj prostoriji napuštene kasine kod Vatrogasnog doma

Za pomoć u preživljavanju i eventualnom stambenom zbrinjavanju, kao i zaštiti od mogućih napada migranata, našoj redakciji se obratio Zuhdija Šuvalić, samohrani otac tri maloljetna sina.

Teška je sudbina zadesila ovog čovjeka, još odavno, a posebno zadnjih desetak godina otkako je njega i djecu napustila supruga.

„Najstariji sin ima 15 godina i on i najmlađi idu u Osnovnu školu “Musa Ćazim Ćatić”. Srednji sin je bolestan i ide u „Specijalnu školu“. Živimo od 140 maraka pomoći. Hranim tu djecu i borim se, njihova je majka otisla prije 10 godina. Prije nego što smo dobili socijalnu pomoć, išao sam „na kante“ po smeću i prosio da ih prehranim. Ne stidim se ni Boga ni naroda, morao sam”, priča nam svoju tužnu priču Šuvalić.

Spavao je s djecom ispod mosta, i kod pozorišta kada je šira javnost mogla čuti za njegov život nedostojan čovjeka. Posljednjih godina je u neuvjetnoj i po život opasnoj prostoriji napuštene kasine kod Vatrogasnog doma u Novoj Zenici.

„U pravu ste što ne želite da se popnete u našu sobu, nesigurno je, neki dan smo pali, idući stepenicama i ja i dijete. Ipak, najviše me strah ovih migranata što dolaze s ruksacima u ovu napuštenu kasinu. Bojim se da mi ne ubiju bolesno dijete, toga me najviše strah. U Centru (Centru za socijalni rad) znaju za moj problem, i drugi znaju da nemamo gdje živjeti, ali eto…”.

U Centru za socijalni rad kažu da Šuvalić ima ostvareno pravo na stalnu novčanu pomoć, a pošto se ovih dana obraćao Centru ponovno, dobit će i jednokratnu socijalnu pomoć. Početkom prošle godine su postupili po prijavi osnovne škole iz koje su dobili obavijest da djeca nemaju osnovne uvjete za učenje, niti za praćenje nastave. Tada su pozvali Zuhdiju i djecu s namjerom da dječake smjeste u odgovarajuću ustanovu, ali su to i djeca i otac odbili.

Korisnik je i narodne kuhinje i zahvaljujući tome i novčanoj socijalnoj pomoći nekako preživljava Zuhdija s djecom. Kaže da ima dijabates i da bi trebao na operaciju. No ne želi djecu samu ostavljati. Ponekad im poneko donese malo hrane i odjeće ili obuće za sinove. Na adresi su Velikog sudije Građeše.

Ukoliko mu možete i želite nekako pomoći kontaktirajte ga na broj telefona: 060/352-5622.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.